6 Kasım 2016 Pazar

Ekim Malzemeleri

1.Öze:  Mikroorganizmaları kültür ortamlarına ekme veya onların lam üzerindeki preparatlarını hazırlamak için, mikrop naklinde kullanılan bir alettir. Paslanmaz metalden yapılmış bir sap kısmı ve bu sap kısmına bağlanmış, ucu halka biçiminde ( 2-4 mm çapında ) kıvrılmış telden ibarettir. Tel kısmı kolay ısınıp soğuyan ve oksitlenmeyen platinden yapılmıştır.
2. İğne: Ucunda halkalı tel yerine düz tel bulun bulunmaktadır. Öze İlikle tek koloniden örnek alınıp, tüpteki besi yerlerine daldırmalı veya yayma ekim yapmak amacıyla kullanılır.
3. Çengel: Ucu L şeklinde kıvrılmış, mantar ekiminde kullanılan bir tür öze.
4. Eküvyon: Vücudun çeşitli bölgelerinden, değişik yerlerden mikroplu örneklerin alınması ve bazı ekimlerin yapılmasında kullanılır. Ucu pamuklu , ince , sağlam , tahtadan yapılmış çubuklardır. Tüpler içinde steril olarak muhafaza edilirler.

2 yorum: